LTO bestuurder
Het voeren van ambitiegesprekken: hoe doe je dat? – Workshop met lunch voor voorzitters
Als nieuwe bestuurder komt er veel op je af: bijeenkomsten of vergaderingen in wisselende samenstellingen, vakjargon als het gaat om ruimtelijk beleid, de structuur van de regionale en landelijke LTO-organisaties en de lijnen met andere besturen binnen de organisatie. Daarom bieden we een introductiedag aan voor nieuwe bestuurders.
Netwerkmiddag
Stel jij jezelf ook wel eens de vraag op welke manier we boeren en tuinders kunnen helpen bij het pionieren in hun weg in de transitie? Of heb je met collega’s of andere in je netwerk hier wel eens gesprekken over? Kom dan op donderdag 12 september 2024 naar de speciale netwerkmiddag die De Boeren
Bootcamp Debatteren: de kunst van het overtuigen
Debatteren: een sport waarbij je op een leuke wijze je communicatieve vaardigheden kan trainen en daarnaast inzicht krijgt in maatschappelijke en beleidsmatige issues. Door deze trainingen krijg je een duidelijke voorsprong in bestuurlijke en politieke context en op plaatsen waar het gaat om overtuigingskrach
Introductiebijeenkomst nieuwe bestuurders – ZLTO
Als nieuwe bestuurder komt er veel op je af: bijeenkomsten of vergaderingen in wisselende samenstellingen, vakjargon als het gaat om ruimtelijk beleid, de structuur van de regionale en landelijke LTO-organisaties en de lijnen met andere besturen binnen de organisatie. Daarom bieden we een introductiedag aan voor nieuwe bestuurders.
‘Alles oké?’ Voor sociale bestuurders
Wil jij ook een simpel gebaar kunnen maken om een wereld van verschil te maken? Wil je ook weten op welke manier je er voor iemand kan zijn? En wil je weten hoe je als afdeling of bestuurslid iemand kan laten voelen dat je aan hem/haar denkt en er voor hen bent? Schrijf je dan
Financiële basistraining: Oog op Rendement
Ken je dat moment? De accountant of de boekhouder legt de cijfers van het afgelopen jaar uit, hij noemt een paar termen zoals liquiditeitsontwikkeling, leencapaciteit en wat andere kengetallen. En jij bent de draad eigenlijk al kwijt, terwijl de anderen aan tafel blijkbaar weten waar dit over gaat.
Dialoogtraining 6 maart 2025
De ander proberen te overtuigen van jouw gelijk. Tegengestelde belangen. Aan tafel zitten met andersdenkenden. Eindeloze discussies. Het kost bakken met energie en levert je weinig op. Het kan ook anders! Ervaringen van deelnemende boeren binnen gebiedsprocessen wijzen bijvoorbeeld uit dat je het samen moet doen, met natuurorganisaties of overheden.
Je rol als belangenbehartiger (e-learning)
Afdelingsbesturen zijn van groot belang in het contact met leden. Maar ook in het contact met beleidsbepalende en beslissende instanties zoals gemeenten en provincies. Een belangrijke taak, zo niet de belangrijkste taak, van een afdelingsbestuur is het behartigen van de belangen van de agrarische ondernemers in de regio.
De juiste koers bepalen met een SWOT-analyse (e-learning)
Als jij weet wat er speelt in en om jouw bedrijf, product of project kan jij jouw koers goed bepalen. Maar hoe krijg je dat nu in beeld? Met een SWOT-analyse! Een SWOT-analyse is een analyse op sterke en zwakke punten. En op kansen en bedreigingen. Of in het Engels; Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats
Delegeren kun je leren (e-learning)
Je kan onmogelijk overal goed in zijn en alles alleen doen. Net als op het werk zullen in en om het huis ook taken verdeeld zijn. Voorbeeld; Als je de kachel wil aansteken, heb je hout nodig, moet het misschien zelfs gehakt worden. De kachel moet aangestoken worden en het hout moet bijgevuld worden.
Contact met leden (e-learning)
Als afdelingsbestuurder wil je graag onderdeel zijn van een bloeiende en actieve vereniging. Maar dat vraagt ook wat van jou als bestuurder! Worstel je samen met je bestuur wel eens met de vraag hoe je de leden actief kunt betrekken en hoe je erachter komt waar je leden behoefte aan hebben? Het begint met investeren in je leden door aandacht en betrokkenheid.
Vergroot je cirkel van invloed (e-learning)
Neem jij de leiding bij een probleem of leidt het probleem jou? Je ontkomt er niet aan. Situaties die jou raken maar waar jij machteloos tegenover staat. Grote of kleine problemen waar je zo gauw geen oplossing voor ziet? Deze situaties kunnen jouw tijd en energie onbedoeld opsnoepen.
Met kernkwadranten meer inzicht in jezelf en anderen (e-learning)
Iedereen herkent het wel. Sommige mensen zijn nou eenmaal lastig om mee om te gaan. En aan sommige mensen erger jij je gewoon. Dat zegt wat over de ander, maar ook veel over jou.
Met kernkwadranten krijg je meer inzicht in wat er tussen jou en de ander gebeurt.
Voorzitten en begeleiden van online vergaderingen (e-learning)
Fysiek vergaderen maakt steeds vaker plaats voor online vergaderen. We zijn er mee gestart vanwege COVID, we moesten even wennen, maar inmiddels vinden we met elkaar dat het ook zeker voordelen heeft. Het levert je (reis)tijd op en het is gemakkelijk te organiseren! Wel vraagt het van ons enige aanpassingen als het gaat om voorbereiding en uitvoering.
Het verhaal achter weerstand (e-learning)
Er is een belangrijke reden waarom je van weerstand moet weten. Soms, als je anderen probeert te overtuigen, zien ze dat als een inperking van hun vrijheid en autonomie. Er kan dan gemakkelijk een gevoel ontstaan dat hen onrecht wordt aangedaan of dat ze oneerlijk worden behandeld. En dat baant de weg voor het opkomen van weerstand. Door tijdig weerstand te herkennen en de oorzaak erachter te kunnen herleiden kan je weerstand beter in goede banen leiden. Dat is precies waar deze leersnack over gaat.
Omgaan met bezwaren (e-learning)
Als je een kritische boodschap brengt dan kan je bezwaren verwachten. Bezwaren hebben een belangrijke positieve boodschap. Je kunt het zelfs zien als een cadeautje, want het is namelijk een teken dat de ander interesse toont. Het wil niet zeggen dat het altijd even gemakkelijk is om met zo’n bezwaarlijke boodschap om te gaa
Organiseren van een online vergadering (e-learning)
Steeds meer, mede door de Coronacrisis zijn we genoodzaakt om virtueel ofwel online te vergaderen. Eerst vanuit noodzaak, tegenwoordig ook steeds meer vanuit gemak, want je bespaart (reis)tijd en het is gemakkelijk te organiseren. Wil je elkaar blijven ontmoeten en weten hoe je dit online kunt organiseren? Dan is de leersnack interessant voor jou.
MINDMAPPEN – Informatie in één blik overzichtelijk (e-learning)
Deze e-learning gaat over mindmappen. Een gedachten- of informatiekaart over een centraal onderwerp die in één blik overzicht biedt.
Je leert in deze e-learning wat een mindmap is en waarom een mindmap effectief is. Ook leer je waar je het voor kan gebruiken en waarbij. En natuurlijk, laten we het allerbelangrijkste niet vergeten, je leert ook hoe je zo’n mindmap ma
Doelen slim formuleren met SMART (e-learning)
Goed opgestelde doelen geven richting, motivatie en een duidelijke focus. Het geeft je iets concreets om naar te streven. Maar vaak worden doelen vaag en vrijblijvend geformuleerd. Het blijft dan bij een wens, een intentie of goede voornemens. De SMART-methode kan je helpen om goede doelen te stellen. Doelen waarmee je vooruitkomt, alleen en samen.
Bepaal je invloed als bestuurder (e-learning)
Het is goed om je te realiseren dat je zelf onderdeel bent van allerlei krachtenvelden. Zeker als je netwerk groot is, merk je waarschijnlijk dat je voor allerlei onderwerpen aan tafel wordt gevraagd. Maar hoe bepaal je waar je je tijd en energie in steekt? Daar is de participatieladder een handig hulpmiddel voor.
Ken je krachtenveld (e-learning)
Waarschijnlijk heb je weleens ervaren dat niet altijd alle neuzen dezelfde kant op staan om je heen. Als bestuurder heb je per definitie te maken met een krachtenveld van verschillende belangen. Hoe ga je daar slim mee om? En hoe beweeg je mee zonder je eigen standpunten uit het oog te verliezen? Tijd om het krachtenveld waarin jij werkt eens onder de loep te nemen.
Betere besluitvorming door meer draagvlak (e-learning)
De communicatie in een besluitvormingsproces verloopt niet altijd even helder en effectief. Zeker als je te maken hebt met meerdere belangen en verschillende groepsdynamieken. Door het BOB model (Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming) toe te passen, zorg je ervoor dat je de kwaliteit van de besluitvorming vergroot en hiermee zorgt voor meer draagvla
Overbrengen van je boodschap met de ‘Elevator pitch’ (e-learning)
Een elevator pitch is oorspronkelijk en vrij vertaald een verkooppraatje in de lift. Een manier om in de korte tijd dat je met iemand in de lift staat de ander te overtuigen van jouw idee of product. Dat is natuurlijk niet alleen handig voor ondernemers en verkopers. Het kan ook jou helpen bij het overbrengen van jouw boodschap.
Een goed gesprek: luisteren, samenvatten, doorvragen! (e-learning)
Iedereen doet aan communicatie en het lijkt zo makkelijk. Maar vaak maken we onze eigen interpretatie van wat wij denken dat iemand anders zegt, denkt of bedoelt. En dat kan tot miscommunicatie leiden of tot irritatie. Een goed hulpmiddel bij het effectief communiceren is de techniek ‘luisteren, samenvatten en doorvragen’, ook wel de LSD-techniek genoemd.
Werving & selectie van nieuwe bestuursleden
Het werven van nieuwe bestuursleden. Soms lijkt het gemakkelijk te gaan maar vaak is het gewoon lastig. Waar haal je nieuwe bestuursleden vandaan? Wat heb je nieuwe bestuursleden te bieden? Waar moeten nieuwe bestuursleden zich concreet mee gaan bezighouden? Wat wordt de rol- en taakverdeling? In deze training van twee dagdelen gaan we samen met jullie bestuur aan de slag om van de werving en selectie een succes te maken.
Kerntaken van een afdeling (maatwerk voor jullie gehele bestuur)
Bestuurswerk is interessant, leerzaam en je vergroot je netwerk ermee. Bestuurswerk kost zeker tijd. Tijd die je met focus wilt besteden. Daarvoor is deze training een handreiking. Wat zijn de taken van een afdeling? Hoe organiseer je de werkzaamheden in het bestuur? Hoe gaat de verslaglegging van vergaderingen? Het zijn zomaar wat vragen waar je in deze training een antwoord op krijgt.
Basisvaardigheden “Vloggen met je smartphone”
Je zichtbaarheid vergroten door te gaan vloggen, je ziet het steeds meer! Niet alleen influencers vloggen, ook steeds meer boeren en bestuurders. En dat vaak ‘gewoon’ met de smartphone. In deze laagdrempelige leersnack leren we je de basis van vloggen en hoe je invloed kunt uitoefenen op een mooi eindresultaat.
Online introductieprogramma voor nieuwe bestuurders
Start je binnenkort als bestuurder bij een van de LTO-organisaties? Deze e-learning helpt je om bekend te raken met de praktische zaken rondom de werkorganisatie, kennis te maken met de structuur en cultuur van LTO en krijg je meer grip op je bestuurlijke rol.
Besturen met richting en focus (maatwerk voor jullie gehele bestuur)
Besturen met focus. Weten waar je als bestuur staat. Jullie tijd, aandacht en energie besteden aan de juiste zaken. Gezamenlijk de juiste invulling geven aan de kerntaken van jullie bestuur. En daarnaast jullie missie en ambitie bepalen. Daar gaat deze tweedaagse training (die je met het gehele bestuur volgt) over.
Omgaan met een kritische samenleving
Hoe laat je de impact die je hebt als bestuur zien aan de samenleving? Jullie steken veel tijd, energie en aandacht in het bereiken van jullie doelen. Maar de samenleving lijkt dit niet altijd op te merken. Sterker nog, het lijkt wel of de kritiek alleen nog maar toeneemt.
Effectief vergaderen met je bestuur (maatwerk voor jullie gehele bestuur)
Heeft jouw bestuur last van vergaderingen die uitlopen, agendapunten die steeds terugkomen, onduidelijke besluitvorming, gedoe in vergaderiingen? Na deze tweedaagse online training (met daartussen een vergadering met live coaching van de trainer) kun je praktisch aan de slag om plezierig, doelgericht en effectief te kunnen vergaderen.
Evalueer het functioneren van je bestuur (maatwerk voor jullie gehele bestuur)
Besturen is een interessante maar dynamische en complexe taak. Het vraagt tijd, aandacht en focus om de juiste dingen te doen. Een jaarlijkse bestuurlijke zelfevaluatie aan de hand van een gemakkelijk instrument is verstandig. Als bestuur bepalen jullie aan de hand van de uitkomsten op welke onderdelen jullie als bestuur goed functioneren en op welke onderdelen er nog ontwikkeling nodig is.