Gastblog: 'Abacadabra in het jaarrapport verandert in met vertrouwen aan tafel bij de accountant'

Gastblog: ‘Abracadabra in het jaarrapport verandert in met vertrouwen aan tafel bij de accountant’

‘Oog op rendement’ hielp ons het jaarrapport beter te kunnen lezen. In de training hebben we het ook veel gehad over liquiditeit. Dat helpt enorm bij de dagelijkse bedrijfsvoering.’

Ik ben in gesprek met een oud-deelnemer van de cursus ‘Oog op Rendement’. Samen met haar man volgde ze vorig jaar de basistraining in het midden van het land. “We hebben samen met mijn ouders een akkerbouwbedrijf. Mijn man komt uit het hoveniersvak en rolde bij ons in het bedrijf toen er eens een mannetje te weinig was bij de oogst. Inmiddels is hij de drijvende kracht achter de teelt en dagelijkse bedrijfsvoering. Ik ondersteun en doe de boekhouding en administratie, naast mijn baan buiten de deur. Dat was voor ons reden om mee te doen aan de training. Juist samen, omdat het voor ons allebei belangrijk is om te snappen waar we financieel staan.

Ik deed wel eens een boekhoudcursus en mijn man houdt de teelt specifieke cursussen en studieclubs bij. Maar tijd en aandacht voor het ondernemerschap en de economische kant van het bedrijf blijft wel eens onder belicht. In het gesprek met de boekhouder over de jaarrekening blijkt toch elk jaar dat het taaie kost is. Dat en de veranderende wet- en regelgeving maken het steeds moeilijker. De leraar weet waar hij het over heeft. Hij loopt al jaren mee in de agrarische sector, heeft bijna alles al wel eens meegemaakt op bedrijven. Dat is echt een meerwaarde tijdens de trainingen. Je behandelt de stof die beschreven staat, maar er is ook ruimte voor eigen inbreng.

 

Met een groep van 10 tot 12 ondernemers die allemaal uit een andere hoek van de sector komen spreek je toch dezelfde taal. Je loopt allemaal tegen dezelfde problematiek en veranderende regels aan. In onze groep was liquiditeit en voorfinanciering voor iedereen een heet hangijzer. Daar hebben we dan ook echt aandacht aan besteed. Het is ook prettig in een traject als deze met meerdere bedrijven in een kleine setting die niet in je inner circle zit. Dan kun je makkelijker dingen delen. Zo ging het bij ons opeens over erfbelasting en hoe doe je dat dan met broers en zussen. Daar was ook echt de ruimte voor.

Het is goed dat het in de winter is en maximaal zes avonden. Dat is ook echt genoeg. Het vraagt best wel wat, je zit allemaal niet meer op school. Het is even een investering, in tijd en inspanning. Op zijn ‘agrarisch’ moest de voorbereiding en het huiswerk bij ons vaak even op het laatste moment. Maar het lukte altijd en het geeft echt meer inzicht. Als je dan met de boekhouder met je jaarrapport zit kun je begrippen en bepaalde posten weer beter plaatsen. Sommige dingen waren echt nog wel abacabra. Als ik nu mijn boekhouding zit te doen in Mifas kan ik meer met het systeem. Nu snap ik het beter en kan ik ook beter met rapporten aan de slag, zoals de liquiditeitsbegroting.

Investeren in ondernemerschap wordt steeds belangrijker, het is niet meer sec je vak doen. Een training ‘Oog op Rendement’ helpt daar enorm bij.

Deze gastblog is geschreven door een deelnemer van Oog op Rendement. 

HomeGastblog met een deelnemer van Oog op Rendement